Werkgroepen (artikel nieuwsbrief 8-3-2018)
Aan het begin van dit kalenderjaar is een aantal thematische werkgroepen gestart die vraagstukken rondom Samenwerking Doetinchem uitwerken. In de nieuwsbrief van 20 december 2017 informeerden we jullie daar al over; daar vind je ook een overzicht van de werkgroepleden. In de werkgroepen zitten bestuurders, rectoren, schoolleiding en (andere) experts uit de scholen en het bestuursbureau. Op 27 februari jl. refereerde Henk van der Esch in zijn toespraak aan de complexe opdrachten van een aantal werkgroepen. In dit artikel gaan we verder in op de opdrachten van de verschillende werkgroepen.

Huisvesting
De werkgroep onderzoekt verschillende huisvestingsscenario’s. Huisvesting is een lastig thema, omdat de gemeente (financieel) verantwoordelijk is voor nieuwbouw en grondige renovatie. De gemeente krijgt daartoe geld van het rijk, maar is niet verplicht het (hier aan) uit te geven; veel gemeenten zijn daartoe in krimpende omstandigheden niet toe geneigd of in veel mindere mate dan zou moeten. Daarom is het bestuur nu – nog niet in het openbaar – in overleg met de wethouder Onderwijs. Als eenmaal duidelijk is welke school in welk (mogelijk nieuwe) gebouw komt, ontstaat er voor de werkgroep een volgend vraagstuk. Dan moet namelijk uitgewerkt worden op welke wijze de nieuwe scholen in gebouwen ingroeien en de huidige scholen uitgroeien. Dat is logistiek en organisatorisch een uitdaging.

PR & Communicatie
De werkgroep ontwikkelt een communicatieplan voor zowel de interne als externe communicatie. Daarnaast ontwikkelt de groep een wervingsplan voor het schooljaar 2019/2020: het laatste jaar voordat de nieuwe scholen hun eerste brugklassers verwelkomen. Daar ligt een aantal strategische vragen, die nog niet zijn beantwoord. Bijvoorbeeld: wat beloven we de leerling die in 2019 start op één van de huidige drie scholen? Dat die leerling die school afmaakt of dat die leerling na een aantal jaar overstapt naar één van de nieuwe scholen? Voor beide opties is wat te zeggen en beide opties hebben wezenlijke gevolgen voor organisatie en logistiek. Het belang van onze communicatie is onovertroffen: ongeveer de helft van onze leerlingen komt van buiten Doetinchem. Dat blijft alleen zo, als ouders en leerlingen vertrouwen houden in de Doetinchemse scholen.
 
Wet- en regelgeving
De kern van de opdracht is het beschrijven en plannen van het juridische fusietraject. In praktische zin starten we twee nieuwe scholen en verdwijnen op termijn de drie huidige, maar juridisch ziet dit er anders uit. Het openbare BRIN-nummer (het registratienummer van de ‘administratieve eenheid school’) zal blijven bestaan en de twee confessionele BRIN-nummers zullen fuseren tot één nieuwe (inter)confessionele BRIN. De openbare BRIN wordt Het Lyceum en de (inter)confessionele BRIN Het College. De werkgroep onderzoekt welke mogelijke juridische belemmeringen er zijn om de fusie doorgang te laten vinden. Dat is soms lastig in een context van continu veranderende wet- en regelgeving. Daarnaast kan de indeling van BRIN’s ook gevolgen hebben voor de bekostiging.

Bedrijfsvoering & Financiën
De werkgroepleden brengen in kaart hoe de scholen vanaf 2019 (en waar kan: eerder) kunnen samenwerken op het gebied van financiën. Met name gaat het om de vraag hoe we de vertaling in exploitatie en balans maken van de oude naar de nieuwe scholen. Vooral de fade in / fade out is hier een aandachtspunt: van drie scholen naar drie scholen die (intensiever) samenwerken, naar twee nieuwe en drie oude scholen (tijdelijk dus vijf), naar definitief de twee nieuwe.

Personeel & Organisatie
De kern van de opdracht is het organiseren van het proces om te komen tot een eerste groep docenten (totaal ongeveer 50 tot 60 FTE) die is toegewezen aan de twee nieuwe scholen. Dat zijn de teams die het onderwijs voor de eerste groep bruglassers (2020/2021) gaan verzorgen, waarbij de vraag speelt hoe snel we ook in andere leerjaren moeten voorzien vanwege het belang van een breed gesprek over het onderwijs aan alle leerjaren. Daarbij speelt ook de vraag hoe divers de nieuwe teams moeten worden samengesteld, mede gelet op de spreiding van bijvoorbeeld de LB-, LC- en LD-functies. Daarnaast brengt deze werkgroep in kaart hoe de huidige scholen kunnen samenwerken op het gebied van P&O.

Harmonisatie
De werkgroep brengt in kaart welke struikelblokken nu de samenwerking tussen de huidige scholen bemoeilijken of in de weg staan. De werkgroep doet voorstellen om deze problemen weg te nemen. Een concreet voorbeeld: het hebben van fietsvakken (het volgen van vakken op een andere school) maakt soms duidelijk hoe de scholen nog niet zijn geharmoniseerd. De lestijden zijn anders, vakanties en toetsweken zijn op verschillende momenten gepland etc. Deze zaken bemoeilijken het volgen van les op andere scholen c.q. het ontvangen van elkaars leerlingen. Daarnaast brengt de werkgroep in kaart welke ontwikkelingen zich nu al (in gezamenlijkheid) moeten richten de nieuwe scholen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het al dan niet aangaan van langlopende contracten, aanschaf nieuwe digitale systemen en aanschaf lesmethodes.

Tot slot: de werkwijze

De werkgroepen nemen geen besluiten; zij doen voorstellen aan de stuurgroep. De stuurgroep bekijkt de voorstellen in samenhang met alle lopende processen en voorstellen van andere werkgroepen. Daarna gaat de stuurgroep (al dan niet) akkoord met de voorstellen. De stuurgroep houdt bij dit alles continu oog voor de consultatie, het advies en de instemming van de medezeggenschapsraden en de schoolleiding.
Werkgroepen (artikel nieuwsbrief 20-12-2017)
In 2018 starten naast de ‘ontwikkelgroepen onderwijs’ meerdere werkgroepen, bijvoorbeeld op financieel en juridisch gebied. In de werkgroepen zitten medewerkers van de scholen en van het bestuursbureau.

In deze bijlage vind je welke werkgroepen er zijn en wie erin zitten. Elke werkgroep heeft een rector of bestuurder als trekker. Zij zullen begin 2018 contact opnemen met de werkgroepleden om samen te komen en om de opdracht te verstrekken.

De werkwijze is in hoofdlijnen als volgt: de werkgroepen doen voorstellen aan de stuurgroep, en de stuurgroep maakt beslissingen (in veel gevallen in samenwerking met de MR’en en schoolleidingen). Over belangrijke ontwikkelen in de werkgroepen worden jullie vanzelfsprekend geïnformeerd via deze nieuwsbrief. 
Contact

Telefoon
0314 - 394 181


E-mail
samenwerkingdoetinchem@achterhoekvo.nl
Ludger College Rietveld Lyceum Ulenhof College Achterhoek VO
Copyright © 2017, Achterhoek VO. Alle rechten voorbehouden.